U kent het wel. Het vroege voorjaar dient zich aan en u wil graag weer dat uw tuin ook een voorjaarsuitstraling heeft en gaat aan de slag. Het is nog fris dus al snel heeft u koude en klamme voeten en omdat u uw oude schoenen heeft aangetrokken bereikt uw tuinaarde langzaam uw gloednieuwe sokken die u vervolgens na twee keer dragen kunt weggooien. Kortom investeren in een paar goede werkschoenen is de moeite waard als u geregeld in de tuin werkt.

Welke werkschoenen zijn geschikt voor tuinieren?

 

Werkschoenen zijn er in vele soorten en maten en niet elke werkschoen is geschikt om mee te tuinieren. Van belang is om eerst zelf te bepalen wat u belangrijk vindt. Bij tuinieren zullen dit waarschijnlijk comfort zijn maar zeker ook veiligheid. Bij zoals eerder beschreven tuinieren in het vroege voorjaar is warmte een belangrijk comfort element. Hoge waterdichte schoenen lenen zich hier goed voor. Steeds meer zie je echter ook de werklaars op de markt komen. Voor tuinieren absoluut geschikt, let er echter op dat de laars van boven goed afsluitbaar is, zodat tuinaarde en water niet makkelijk bij uw net nieuwe sokken kunnen komen.

Waar let ik op m.b.t. veiligheid?

Aangezien werkschoenen veel gebruikt worden in een professionele werkomgeving zijn er vanuit Arbo oogpunt een aantal veiligheidsnormeringen voor werkschoenen. De meest bekende hierin is de S3 veiligheidsnorm. Voor tuinieren is deze normering een goede graadmeter. Deze normering houdt namelijk in dat de werkschoen waterdicht is, voorzien is van een tussenzool waardoor u beschermd bent tegen scherpe voorwerpen. Deze kunnen namelijk niet door deze dubbele laag heen. Als laatste houdt de S3 normering in dat de werkschoen een beveiligde neus heeft. Toch wat fijner als u uw net aangekocht nieuwe tuintegel op uw teen laat vallen.

Welke merken zijn goed?

Één van de marktleiders in de werkschoenmarkt is Sixton. Sixton is een italiaans merk en kwalitatief een hele goede schoen. Dit komt vooral naar voren doordat zij veel met patenten werken. Zij hebben unieke technologieën die een belangrijke bijdrage leveren aan comfort en veiligheid.