Een klimplant maakt je tuin helemaal af; je kunt er saaie muren, schuttingen en pergola’s mee opfleuren en zo een natuurlijke look in de gehele tuin creëren. Het is dan ook zonde als je alleen ‘s zomers kunt genieten van de prachtige bloemen en het mooie groen wat de klimplant in jouw tuin afgeeft, en ‘s winters naar een lege en grauwe tuin moet kijken. Ben jij benieuwd wat jij kunt doen om je tuin het gehele jaar mooi te houden door middel van de juiste klimplant(en)? Lees dan snel verder!

Groenblijvende klimplanten

Wil je ook in de wintermaanden genieten van een mooie, groene tuin, schutting, muur en/of pergola? Dan doe je er goed aan om te kiezen voor groenblijvende klimplanten. Er zijn diverse soorten groenblijvende klimplanten, zoals de Toscaanse Jasmijn, Kamperfoelie en de Clematis. Van deze laatste klimplant, de Clematis, zijn er diverse soorten die elk in andere maanden bloemen afgeven. Wanneer je dus verschillende soorten Clematissen met elkaar vermengd in jouw tuin, heb je het gehele jaar door prachtige bloemen in uiteenlopende kleuren. Ben jij benieuwd naar de groenblijvende Clematis? Hieronder worden de eigenschappen deze bijzondere klimplant verder toegelicht. 

Clematis

Deze klimplant wordt ook wel de koningin der klimplanten genoemd. Dit komt vanwege de sterke groei en prachtige bloemen die de klimplant afgeeft. De Clematis groeit van zichzelf gemakkelijk, klimt alsof het niets is omhoog tegen muren, pergola’s en schuttingen en kan geplant worden in zowel de tuin als op het balkon. De Clematis is in allerlei verschillende kleuren en soorten beschikbaar, die in verschillende perioden bloeien. Het is dan ook leuk om verschillende soorten van de Clematis in je tuin te verwerken, zodat je altijd kunt genieten van de prachtige bloemen van deze klimplant. 

Verzorgen van de Clematis

Je kunt de Clematis in ieder jaargetijde planten, zowel in de grond als in een container of pot voor op je terras balkon. De Clematis groeit het beste wanneer ze voldoende zon krijgt, maar de wortels zoveel mogelijk in de schaduw blijven. Let hier dus goed op bij het planten van de Clematis. In de groeifase heeft deze klimplant wat extra voeding nodig; de Clematis kan daarom met voedende bemesting geholpen worden vanaf ongeveer de maand maart. Begint de Clematis te bloeien? Dan kun je stoppen met het bijvoeden van de plant. Zorg dat je in de beginfase wat ranken of andere ondersteuning voor bij het klimmen bij de Clematis plaatst. Wanneer de Clematis eenmaal goed begonnen is met klimmen, heeft deze geen steun meer nodig.