Het ontwerpen van een tuin lijkt tegenwoordig een eitje als je gebruik maakt van een 3D-ontwerpprogramma. Echter, er zijn nogal wat zaken waarmee je rekening moet houden. Welke zaken dat zijn bespreken we in dit artikel.

Het terras

Het terras vormt één van de belangrijkste plekken in de tuin, omdat we er zitten. Er is dus voldoende ruimte nodig zodat iedereen een plekje heeft. Waar je rekening moet houden is dat je ook op sommige dagen visite zult hebben.

Dus dat het terras een stuk groter moet zijn dan wanneer je alleen met gezinsleden in de tuin zit. Houd hier rekening mee bij het ontwerpen. Verder vormt zonwering een belangrijk aspect. Als je volop in de zon zit wordt het immers al snel oncomfortabel om op het terras te zitten.

Speelruimte

Of je nu wel of geen kinderen hebt, je hebt ongetwijfeld familieleden die kleine kinderen hebben. En als die op visite zijn is het leuk dat je ze een speelruimte kunt bieden. Zorg dus dat er voldoende speelruimte is, bijvoorbeeld in de vorm van een gazon.

Schaduwrijke plekken

Zoals zojuist aangegeven is zonwering belangrijk om het op het terras aangenaam te houden als zon schijnt. Echter, het is natuurlijk ook prettig als je midden in de tuin een schaduwrijke plek creëert, zodat je dus de beplanting een dutje kunt doen.

Schaduwrijke plekken kun je op verschillende manieren creëren. Denk bijvoorbeeld aan een boom, maar ook aan een vrijstaande pergola met een zonnescherm. Als je dat allemaal teveel gedoe vindt is een parasol natuurlijk ook een prima oplossing.

Natuurlijke schuilplaatsen voor dieren

Tegenwoordig zijn veel tuinen geheel betegeld. Een slechte ontwikkeling voor dieren die juist behoefte hebben aan schuilplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan egels die het heerlijk vinden om onder een stuk hout of wat groenafval te schuilen.

Houd bij het ontwerp van je tuin dus niet alleen rekening met je eigen wensen, maar ook met de wensen van de natuur. Op die manier help je de natuur een handje om zichzelf in stand te houden.

Samenstelling beplanting

Voor wat betreft de beplanting is het belangrijk dat je zorgt voor een mix van seizoensplanten en winterharde planten. Seizoensplanten geven je tuin in de zonnige maanden veel kleuren en winterharde planten zorg ervoor dat je tuin er in de winter niet als een dorre vlakte uitziet.

Wat is jouw tip?

Tot zover onze tips voor het maken van een tuinontwerp. Ben je na het lezen ontmoedigd om zelf aan de slag te gaan met het ontwerpen van je tuin? Besteed het laten maken van een tuinontwerp dan uit.

Dat kan bij diverse bedrijven. Een voorbeeld hiervan is Aardoom hoveniers uit Ridderkerk dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van 3D tuinontwerpen. Een 3D tuinontwerp is ideaal omdat je, voordat de eerste schop de grond in gaat, virtueel door je tuin kunt wandelen en kunt ervaren of het ontwerp aan je wensen voldoet. Dus al met al is het wat ons betreft de moeite waard om met Aardoom hoveniers eens contact op te nemen als je niet zelf je tuin gaat ontwerpen.