‘De tuin als sociale buitenkamer.’ Dat vindt Excluton, die onder andere sierbestrating voor in je buitenhuis mogelijk maakt. Zelfs als je groene vingers hebt en je tuin alleen maar wil beplanten met allemaal flora, is het een schitterende afwisseling om sierbestrating aan te leggen. Hier lees je waarom, en welke soorten sierbestrating er bestaan.

Waarom sierbestrating?

Sierbestrating geeft een robuuste touch aan je tuin als je ‘m als modderpoel aantreft. Wanneer je verhuist is het namelijk vaak zo dat de vorige bewoners de tuin (en het huis) niet zo hebben achtergelaten als jij het had willen aantreffen. Het is een zooitje, eigenlijk nooit iets aan gedaan. Hoewel je dat kan begrijpen in dit koude kikkerlandje waar meer mensen binnen dan buiten zitten omdat het te koud is om buiten te vertoeven, wil je er toch iets leuks van maken. Er zijn verschillende tegels waarmee dat kan.

Hoe leuk je je tuin op?

De vorige bewoners hebben er dus een puinhoop van gemaakt. Ze dachten er toen ze eruit gingen natuurlijk ook niet aan om het voor jou even op te knappen. Dus doe je het zelf maar even. Tuinarchitectuur is een vak apart, en sommigen hebben er jarenlange studie op zitten om de kneepjes van het vak door te krijgen. Jij bent een simpele huis-tuin-en-keuken-klusser, dus de sierbestrating moet hier ook wel liggen. Een paar plantjes erbij, misschien ter zijner tijd een leuk houten bankje of een vijver, en je kunt het hele jaar genieten van je exterieur.

Welke soorten sierbestrating zijn er?

Er zijn verschillende soorten sierbestrating waarmee je je tuin kunt opleuken – naast de planten die je voornemens bent erin te gooien. Je kunt kiezen voor betontegels, die je tuin een robuuste uitstraling geven. Ook klinkers, stenen of keramische tegels behoren tot de opties. Wil je een kunstzinnige uitstraling? Dan is keramiek misschien wel de optie, vanwege het mozaïek-effect. Kies, speel, en leg!