Hoewel de meeste eengezinswoningen een redelijk grote tuin hebben, zijn er ook zat woningen waarvan de omvang van de tuin beperkt is. Is dat bij jou het geval? Lees dan zeker verder. In dit artikel delen we namelijk een aantal waardevolle tips met je voor het aanleggen van een kleine tuin.

Neem de vier seizoenen als uitgangspunt

In een kleine tuin heb je vaak beperkte ruimte voor beplanting. Daarom is het van belang dat je het grondoppervlak dat beschikbaar is verdeeld over de 4 seizoenen. Hiermee bedoelen we dat je een combinatie maakt van beplanting die bijvoorbeeld alleen in de zomer bloeit en winterharde planten. Op die manier staat je tuin er ieder seizoen mooi bij.

Zorg voor schaduw

In een kleine tuin is er niet altijd ruimte voor een parasol. Zorg daarom dat je bijvoorbeeld een boom plant die klein blijft, maar wel voor een schaduwrijke plek in je tuin zorgt. Een voorbeeld hiervan is de dakboom. Wil je liever geen bomen je tuin planten? Dan kan een kleine pergola een oplossing zijn. Op de pergola kun je een plantensoort, zoals de klimop laten groeien. Op die manier heb je toch nog een schaduwrijke plek in je tuin.

Hou je tuin simpel

Met een kleine tuin loop je al snel het risico dat je er teveel in wilt zetten. Creëer liever ruimte en rust door de verhouding tussen beplanting en bestrating in balans te houden. Zet niet teveel tierelantijntjes in je tuin, zoals beeldjes en grote bloempotten. Op die manier heb je voldoende ruimte over om bijvoorbeeld met visite in de tuin te kunnen zitten.

Maak de tuin optisch groter

Er zijn allerlei manieren om je tuin groter te doen lijken dan dat hij daadwerkelijk is, denk bijvoorbeeld aan het ophangen van een spiegel, het werken met een haagje dat je schuin laat aflopen of het maken van een verhoging in je tuin waar je bijvoorbeeld een zithoek maakt.

Ook helpt het als je de stijl van de inrichting van je woonkamer laat doorlopen in de tuin. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat de bestrating qua kleur aansluit op de kleur van de vloer in de woonkamer. Kies daarnaast voor grote tuinmeubelen en tuinpotten. Juist dat zorgt ervoor dat je tuin optisch groter oogt. Vermijd kleine klinkers en kleine bloempotten.

Laat een hovenier je tuin ontwerpen

Als je een kleine tuin hebt, is het extra belangrijk om een goed tuinontwerp te maken, zodat alle onderdelen van de tuin goed op elkaar zijn afgestemd. Doe je dat niet, dan oogt je tuin al snel niet als één geheel. Neem de tips uit dit artikel dus ter harte en doe ook zeker verder onderzoek naar de aandachtspunten bij het aanleggen van een kleine tuin.

Kom je echter tijd te kort om alles zelf uit te zoeken of wil je er zeker van zijn dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet? Dan is het aan te raden om een hoveniersbedrijf in te schakelen om een tuinontwerp voor je te maken. Een voorbeeld van een hoveniersbedrijf waar ervaren tuinontwerpers werken, is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk. Je kunt bij hen een 3D tuinontwerp laten maken, zodat je van tevoren precies weet hoe je nieuwe tuin er straks komt uit te zien.