Heb je onlangs nieuwe beukenhaag planten gekocht bij Beukplanten en heb je de tuin een mooie upgrade kunnen geven? Dat is natuurlijk mooi. Alleen net zoals bij andere planten hebben ook beukplanten het nodige onderhoud nodig. In dit artikel vertellen we meer over het onderhouden van de beukenhaag.

Bemesten van de beukenhaag

Uiteraard heeft een beukenhaag net als andere planten voldoende voeding nodig om gezond te blijven en uiteindelijk ook te groeien. Hiervoor moet de beukenhaag gemiddeld 1x per jaar bemest worden. Dit kan ook verdeeld worden over 2x per jaar, zodat het risico op uitspoeling vermeden kan worden. Kies je ervoor om maar 1x per jaar de beukenhaag te bemesten? Dan kun je dit het beste net voor het groeiseizoen doen, dit is in de periode april /mei. Verdeel je het over 2 periodes, dan is het beste om voor de maand april en juni te kiezen.

Snoeien van de beukenhaag

De beukenhaag moet zo één keer per jaar worden gesnoeid. Op het moment dat dit wordt gedaan is het wel belangrijk dat dit niet in de volle zon wordt uitgevoerd. Het gevaar is dan namelijk dat de bladeren kunnen verbranden. Daarom kunnen de bladeren van de beukenhaag het beste bij bewolkt of half bewolkt weer worden gesnoeid. 

Mogelijke ziektes en plagen in de beukenhaag

Net als andere planten kan ook de beukenhaag last krijgen van de nodige ziektes. Dit gaat dan voornamelijk om beukenbladluis, witte vlieg en beukentopgalmug. Dit kan normaal gesproken worden opgelost door de lieveheersbeestjes, wat de natuurlijke vijand is van deze plagen. Mocht er hiervan niet voldoende aanwezig zijn dan zal er bespuiting plaats gevonden moeten worden.  

Voldoende water  Elke plant moet de juiste hoeveelheid water krijgen om te kunnen overleven. Dit is bij de beukenhaag niet anders. In de zomer is het daarom ook belangrijk bij droge periodes regelmatig water te geven. Zorg hierbij wel dat het regelmatig een beetje in in plaats grotere periodes ertussen en heel veel water.